Okun Koneistuspalvelu Oy jatkaa merkittäviä teknologiainvestointejaan

Outokumpulainen hienomekaniikan erikoiskoneistamo Okun Koneistuspalvelu Oy (Oku) jatkaa investointiohjelmaansa 1,7 miljoonalla eurolla. Edellisen kerran Oku investoi merkittävästi kaudella 2017-2018, jolloin työstökoneinvestointeihin satsattiin 1,5 miljoonaa euroa. Perheyhtiö on määrätietoisesti laajentanut asiakastoimialojaan ja vahvistanut myös vientiään.

Okun toimitusjohtajan Päivi Kettusen mukaan yhtiön investointistrategia pohjautuu asiakastarpeiden tunnistamiseen.

– Palvelemme maailmanluokan yrityksiä, joilla on äärimmäisen kovat laatu- ja toimitusvarmuuskriteerit. Investointipäätöksiä ei tehdä hetkellisten suhdanteiden mukaan, vaan kyse on pitkäjänteisestä toiminnan kehittämisestä, Päivi Kettunen taustoittaa.

Kuluvan vuoden merkittäviä investointeja ovat 2-karainen moniakselinen CNC-sorvi sekä suomalaisessa hienomekaniikkatuotannossa ensi kertaa nähtävä 5-akselinen pitkäsorvausautomaatti pienosien sarjatuotantoon. Kummankin investoinnin käyttöönotto ajoittuu vuodenvaihteeseen. Kokonaisuutta tullaan täydentämään portaalirobottisolulla varustetulla 5-akselisella sorvauskeskuksella. Sen käyttöönotto ajoittuu ensi keväälle. Investointipakettiin sisältyy myös useita ohjelmistohankintoja.

– Vuosien 2017-2018 työstökoneinvestointien arvo oli noin 1,5 miljoonaa euroa. Investointien käyttöaste on saatu ripeästi hyvälle tasolle.

Okun valmistamia tarkkuusosia käytetään esimerkiksi lentokoneissa, aseissa, röntgen- ja laboratoriolaitteissa, paperikoneissa, tarkkuustyökaluissa, satelliiteissa sekä kuidunvalmistuslaitteissa.

Automaatio vahvistaa kilpailukykyä

Okulla on Outokummussa kaksi tehdasta, joissa tarkkuusosia valmistetaan yli 50 työstökoneella ja pitkälle automatisoidulla teknologialla. Tehtaat pyörivät pääsääntöisesti kahdessa miehitetyssä vuorossa. Automaation ansiosta tuotannossa pystytään ajamaan myös miehittämätön kolmas vuoro. Automaation rooli tuotannossa tulee edelleen vahvistumaan.

– Automatisoitu teknologia lisää kilpailukykyä. Kyse on laaduntuottokyvystä ja toimitusvarmuuden vahvistamisesta. Automaation ansiosta yhtiön asema kilpailluilla globaaleilla markkinoilla vahvistuu.

Rekrytointeja vuosittain

Okun erikoiskoneistamossa työskentelee tällä hetkellä noin 40 alan ammattilaista.

– Moderni konekanta on yksi vahvuustekijämme. Sen lisäksi tarvitaan osaavia työntekijöitä, jotka saavat koneiden suorituskyvystä irti kaiken mahdollisen. Samaan aikaan kun me vahvistamme teknologista kyvykkyyttämme, palkkaamme vuosittain muutamia uusia työntekijöitä.

Pohjois-Karjalan kärkeä

Okun perheyhtiön perusti vuonna 1978 Päivi Kettusen isä Eero Kettunen. Hän toimii Okun hallituksen puheenjohtajana. Yhtiön alkutaipaleelta lähtien strategiana on ollut erikoistua vaativien hienomekaanisten tuotteiden valmistukseen.

Toimitusjohtaja Kettunen ei luotsaa yhtiötä eteenpäin aggressiivista kasvua tavoitellen, vaan teknologista kilpailukykyä vahvistaen sekä panostamalla henkilöstön osaamiseen.

– Kaikkea tekemistämme ohjaa asiakaslähtöisyys – kun asiakkaamme menestyvät, mekin menestymme.

Yhtiöllä on tällä hetkellä yli 10 suoraa vientimaata. Globaaleissa megatrendeissä toimitusjohtaja näkee monia mahdollisuuksia asiakastoimialojen vahvistamiseen ja laajentamiseen.

– Ympäristökysymykset edellyttävät uusia innovaatioita, kestävään kehitykseen panostaminen edellyttää valmistettavien tuotteiden laatua ja entistä pidempää käyttöikää. Medical- ja hyvinvointisektori vahvistuu. Nämä trendit ovat myös Okulle kasvun mahdollisuus.

Okun Koneistuspalvelu Oy
Päivi Kettunen
toimitusjohtaja
050 5630 669
paivi.kettunen@oku.fi

Okun Koneistuspalvelu Oy on hienomekaniikan ja tarkkuustyöstön erikoiskoneistamo. Oku valmistamia tarkuusosia hyödynnetään kaivosten uumenista avaruuteen sekä kotimaassa että maailmalla. Yhtiön tehtaat sijaitsevat Outokummussa Pohjois-Karjalassa. Oku työllistää noin 40 henkilöä. Yhtiön liikevaihto on noin 5,5, miljoonaa euroa.

Investoidessaan tulevaisuuteen – laatuun, kehittämiseen ja kasvuun – Okun Koneistuspalvelu tekee yhteistyötä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa. ELY tukee Okun uusia teknologinvestointeja Korkean teknologian investoinnit – hankkeen kautta.

Ajankohtaista

Oku mukana Alihankinta 2024-messuilla

Lue lisää
Blogi

Onko se meteoriitti?

Lue lisää