”Koronavirus rokottaa Kiinan merkitystä”

Okun Koneistuspalvelun kevään messukalenterissa on ollut kaksi tärkeätä merkintää: Hannoverin teollisuusmessut 20.-24.4. sekä ilmailu- ja avaruusteknologian ILA-messut Berliinissä 13.-17.5. Koronaviruksesta johtuen Hannoverin messujen ajankohtaa on nyt siirretty – uusi ajankohta on 13.-17.7.2020.

”Koronavirus seisautti Kiinan talouden. Tavarantoimittajat Kiinassa sulkevat tuotantolaitoksia. Kiinan talous on pysähtynyt kuin seinään. Elektroniikkakomponenttien ja tuotteiden varastot hupenevat. Tavaran ja komponenttien toimitusaikatauluista ei kukaan osaa sanoa mitään.” Tähän malliin koronaviruksen seurauksista on nyt viime viikot uutisoitu. Viruksen etenemisen ennustaminen on vaikeaa. Se tiedetään jo nyt, että vaikutukset ovat kauaskantoisia.

– Kiinan tilanne säteilee eurooppalaisiin yrityksiin. Varmasti monessa yrityksessä riskienhallintaa pohditaan kuumeisesti jo nyt siltä kannalta, että miten omalle tuotannolle tärkeiden komponenttien saanti voidaan turvata jatkossa vastaavanlaisissa tilanteissa, Okun myyntijohtaja Jarmo Eklund toteaa.

Eklundin mukaan monenlaiset yritykset palauttivat tuotantoa ja komponenttien hankintaa Kiinasta takaisin Eurooppaan ja Suomeen jo ennen virustilanteen eskaloitumista.

– Arvioni mukaan Kiinan merkitys tulee näiden tapahtumien jälkeen edelleen vähentymään. Laatu, toimitusvarmuus, nopea reagointikyky ja suunnitteluyhteistyötä edellyttävä valmistus osataan laskea euroina ja kustannustehokkuutena. Siksi suunta on Kiinasta poispäin, Jarmo Eklund kiteyttää.

Automatisoitua teknologiaa

Hannoverin teollisuusmessuja myyntijohtaja pitää Okun kannalta merkittävänä yleistapahtumana, jossa on mahdollista tavoittaa laajasti hienomekaniikkaa ja tarkkuustyöstöä tarvitsevat asiakkaat. Okulle Hannover on ollut vakituinen tapahtuma jo usean vuoden ajan. Viime vuonna Hannoverissa näytteilleasettajia oli noin 6 500 ja kävijöitä reilut 200 000.

– Messujen hyöty voi konkretisoitua, kun mukanaolo toteutetaan pitkäjänteisesti. Tänä vuonna viestikärkemme messuille on ennen muuta Okun panostus automatisoituun teknologiaan.

Oku investoi viime vuoden lopulla mm. suomalaisessa hienomekaniikkatuotannossa ainutlaatuiseen 5-akseliseen pitkäsorvausautomaattiin. Teknologiainvestointeja yhtiö teki vahvistaakseen entisestään laaduntuottokykyä ja toimitusvarmuutta.

ILA-ilmailu- ja avaruusteknologiamessut

Berliinin toukokuisten ILA-messujen merkitystä korostaa Okun kannalta se, että Suomi puntaroi juuri nyt hävittäjäkauppoja viiden valmistajan kanssa. Tarjokkaita ovat Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat) ja Saab Gripen (Ruotsi). Valintansa Suomi tekee vuonna 2021. Ilmailu- ja avaruusteknologia on yksi Okun toimialoista, alihankkijana Oku on huolehtinut myös nykyisten Hornet-hävittäjien tarpeista.

– Kaikki mainitut konevalmistajat ovat myös Okulle potentiaaleja asiakkaita. Kevään messutapahtuma on todellinen näyteikkuna päästä esittäytymään. Ensi toukokuun jälkeen seuraavat ILA-messut järjestetäänkin sitten vasta vuonna 2022.

Okun Koneistuspalvelun osastot:
Hannover Messe, halli 23, paikka B44/1 – uusi ilmoitettu ajankohta 13.-17.7. 2020
ILA, halli 6, (ISC) paikka 224

Ajankohtaista

Oku on ELMIA Subcontractor -messuilla

Lue lisää
Mediatiedote

Okun Koneistuspalvelu Oy jatkaa merkittäviä teknologiainvestointejaan

Lue lisää